Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] pewien, krótki, czas taka dieta może być skuteczna. Jednak tego typu sposób odżywiania nie powinien trwać zbyt długo, a nawet wtedy należy zadbać o odpowiednią ilość kwasów omega-3 - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomocne w tym przypadku mogą być preparaty zawierające dużą ilość kwasów EPA i DHA. OMEGA 3 STRONG to suplement [...]
[...] okazuje się, że teoretyczna wartość kaloryczna produktów nie odzwierciedla ich oddziaływania na organizm. Ignorujesz ilość błonnika, wody, proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, minerałów, rodzaj protein (ich kinetykę, frakcje), rodzaj węglowodanów (np. skrobia kontra sacharoza), wpływ na tworzenie energii w postaci [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
[...] który dba o serce i układ krwionośny. Ich działanie poprawia m.in. profil lipidowy. Obniżają cholesterol całkowity, jak i podnoszą ilość "dobrego cholesterolu HDL". Kwasy omega 3 są bardzo dobrym pomysłem jako prezent dla seniorów. 3. ALLNUTRITION Berberyna HCL Berberyna jest znakomitym dodatkiem do diety, który dba o poziom cukru we krwi. Jej [...]
[...] ze spożycia ryb, ale też nie jedz ich na potęgę dzień w dzień. Wybieraj różne ryby, najlepiej świeżo złowione. Pamiętaj, że szczególnie wartościowe są tłuste ryby morskie (omega-3), a najbezpieczniejsze pod kątem zawartości toksyn są ryby małe (np. sardynki). Podsumowując Ryba jest bogata w białko, a większość tłustych ryb jest bogata w zdrowe, [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
Bóle barków są wyjątkowo uciążliwe, nie tylko pod kątem treningu siłowego, ale również codziennej aktywności. Stawy barkowe posiadają największą swobodę ruchu. Oznacza to, że ich ruchomość pozwala na znaczne zakresy manewrowania całą kończyną górną. Wystarczy, że wstaniesz i wykonasz ruch odwodzenia, zgięcia czy wyprostu, i zauważysz, że żaden [...]
[...] odchudzania, które pozwala na pozbycie się tłuszczu opornego z dołu brzucha, jak i boczków. W produktach tego typu znajdziemy: kwas ALA berberynę chrom kwasy tłuszczowe omega 3 ekstrakt z gymnema sylvestre morwę białą ekstrakt z cynamonowca forskolinę. Antykataboliki - są to produkty mające na celu zabezpieczenie tkanki mięśniowej przed [...]
[...] w diecie w stosunku do pozostałych jest bardzo ważna. Jest to związane budową błon komórkowych. Kwasy Omega 9 zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych, zaś Omega 3 i omega 6 powodują wzrost przepuszczalności tych błon. Odpowiedni bilans kwasów Omega jest szczególnie istotny, aby zachować homeostazę naszego organizmu. Kwasy tłuszczowe [...]
Umiejętny dobór suplementacji wspomagającej stawy sportowca jest jednym z podstawowych elementów profilaktyki przeciwko stanom przeciążeniowym. Suplement ma za zadanie również zapobiegać zwyrodnieniom czy bólom aparatu ruchu. Sam trening siłowy, gdy wykonywany jest w sposób prawidłowy technicznie, nie powinien uszkadzać struktury stawowej. [...]
[...] składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. Dla przykładu drób ma bardzo [...]
[...] idealnie wpasowuje się w sałatki warzywne i nie tylko, produkt ten jest ogólnodostępny, z bardzo dobrym składem, bez zbędnych dodatków. Minusy: brak. Społem Majonez Kielecki omega 3 Skład: olej rzepakowy rafinowany, woda, żółtka jaj (7%), ocet spirytusowy, cukier, gorczyca, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu [...]
[...] że osoby, u których wykryto niskie stężenie DHA posiadają mniejszą objętość oraz obniżoną sprawność mózgu. Co więcej, uczestnicy badań, u których stężenie oraz przyjmowanie omega-3 w diecie było niższe, znacznie słabiej wypadały w testach mierzących pamięć wzrokową i funkcje wykonawcze, takich jak abstrakcyjne myślenie, wielozadaniowe ćwiczenia [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68,97 g 8-10 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy) 0,83 g kwasów omega-3 (kwas [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
[...] między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać [...]
[...] uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się między innymi w [...]